19 Января 2016
Советский Союз - затянувшийся на 70 лет фильм ужасов.
19 Января 2016
Как мы будем жить после всего, что натворили в Украине? - российский поэт Игорь Иртеньев
02 Сентября 2015
США ввели новые санкции в отношении России
27 Августа 2015
Президент прогнозирует экономический рост в ближайшие месяцы
26 Августа 2015
В Донецке ускоренными темпами мобилизуется группировка войск
26 Августа 2015
Российская валюта слабеет на глазах.
08 Мая 2015
Антимонопольный комитет обязал аптеки снизить цены на лекарства




Скількі коштувала Україні афера з голограмами

Скількі коштувала Україні афера з голограмами

15 Июня 2005

Корпорація дотепний винахід для отримання особистого прибутку без особистої відповідальності 

 

Амброз Бірс 

 

 

Майже кожен громадянин України колись отримував документи з голографічним захистом. Автомобільні права, протокол про адміністративне правопорушення, різні дозволи, ліцензії, акцизні марки на алкогольних напоях та тютюні, компакт-дисках тощо.  

 

Ці документи рахуються мільйонами примірників. Їх видає держава, гарантуючи захист від підробки. Конкуренції у цьому питанні немає і бути не може - тільки держава контролює обіг паперів суворої звітності і визначає хто забезпечить їм захист. 

 

Але платять за це громадяни, які навіть не підозрюють, що навколо випуску бланків державних спеціальних бланків було прокручено грандіозну аферу, ціна якої сотні мільйонів доларів, вилучених з кишень українців. 

 

... плюс голографізація всієї країни 

 

Ця історія почалася у 2003 році, коли керувати Міністерством внутрішніх справ прийшов працівник адміністрації президента Кучми, товариш Віктора Медведчука Микола Білоконь. З його приходом в МВС і почалися зміни у виробництві документів суворої звітності. Зміни, які відбилися на кишені українців. 

 

Користувачі бланків суворої звітності одразу відчули підвищення вартість послуг органів, які видають дозволи. Одночасно трохи піднялися ціни на акцизні марки для тютюну та алкоголю, які за постановою уряду Віктора Януковича, тоді теж оздобили голограмою.  

 

Всьому цьому знайшлося пояснення - приведення документів у відповідність європейським стандартам. У дійсності, справа була тільки у збагаченні тих, хто стояв за тотальною "голографізацією" України. 

 

Голографічний захист на документах в Україні на той час вже існував. З 2000 року за розпорядженням уряду програма захисту документів від підробок працювала, вартість бланків була цілком помірною, ніхто до літа 2003 року зауважень не мав.  

 

У 2002 році адміністрацію президента очолив Віктор Медведчук. Він став активно розставляти своїх людей на ключові посади. Керівництво МВС теж входило до його квоти. Відтоді було ухвалено рішення про нововведення. 

 

Василь Грицак екс-начальник департаменту МВС з ресурсного забезпечення 

Керівництво МВС вирішило, що документи які МВС видає громадянам України повинно захистити так, щоб вони не піддавались підробці. 

 

І в 2003 році був проведений новий тендер з додатковим голографічним захистом. Ввели кругле пятно на ці документи і заклеювався номер. 

 

Навіщо було проводити новий тендер, коли до старих виробників голографічного захисту 3 роки претензій не було. Це питання виникло у Олександри Кужель, яка тоді очолювала Державний комітет з питань підприємництва. 

 

Олександра Кужель екс-голова Державного комітету з питань підприємництва 

Коли проводиться якесь лобістське рішення, за яким стоять великі гроші, завжди прикривають інтересами держави, або ефективністю.  

 

Я сразу бы хотела поставить акценты на том, что если спрашивают чем пахнет эта тема. она пахнет деньгами. Если за внедрением голографии в нашей стране стоят достаточно большие деньги то это трудно остановить, даже при том что это не выгодно нашей стране. 

 

Те, що за зміною виробника голографічного захисту стояли великі гроші, стає зрозуміло вже після зміни влади. Нове керівництво МВС починає перевіряти документи і знаходить факти, які дають привід підозрювати попередників у корупції. 

 

Олександр Фокін заступник міністра внутрішніх справ України 

Перше що мені впало в очі так це те, що дуже велика кількість бланків майже на 133 млн. гривень, які були попередниками нашими, були закуплені. Тобто продукція була взята наперед під гарантію сплати. І таким чином міністерство було поставлено в такі умови, коли треба було платити за дуже дорогі бланки по визначеній ціні. 

 

В ході подальшої перевірки було знайдено підтвердження змові державних посадовців і приватних осіб. Ревізори порівняли ціни на документи з голографічними наліпками до і після зміни виробника.  

 

Так, вартість тимчасового талону на керування транспортним засобом збільшилася у 4 рази, свідоцтво про реєстрацію авто зросло в ціні у 25 разів, довідка-рахунок стала коштувати у 30 разів дорожче. Усього, з 22ох видів документів, вартість зросла у сімнадцяти.  

 

Наприклад, посвідчення водія.  

 

Ось складові його ціни: 

- швейцарський папір 5 копійок 

- голограма "Баду" 24 копійки 

- голограма МВС-3 33 гривні 50 копійок 

- поліграфічні послуги 11 гривень 21 копійка 

 

Разом з податком на додану вартість 54 гривні. У 2003 році таке саме посвідчення коштувало 1 гривню 98 копійок. Різниця в ціні майже в 27 разів. 

 

Загалом, у 2003 році МВС замовило бланків на 38 мільйонів гривень, а у 2004ому те саме замовлення коштувало державному бюджету вже 600 мільйонів. Різниця майже 560 мільйонів гривень.  

 

Олександр Фокін 

Ми розуміли, що ті ціни по яких закупало попереднє керівництво, це просто пограбування людей. 

 

Василь Грицак 

Департамент ресурсного забезпечення виконував функцію закупівлі за державні кошти. Затверджені в переліку документи проходили в установленому порядку розробку. Цей процес контролювали заступники міністра, які відповідали за охорону громадського порядку. 

 

Але на невідповідність ціни і якості звернув увагу і директор "Поліграфкомбінату "Україна", де випускаються документи суворої звітності і куди за наказом колишнього керівництва МВС постачалися голографічні наліпки. 

 

Сергій Кияниченко директор ДП "Поліграфічний комбінат "Україна" 

Не можна було помітити таку деталь. Договір на виготовлення та постачання голографічних захисних елементів, які йшли на документи замовлені МВС малу дуже велику вартість. І фахівці на комбінаті про це говорили. Тоді я підняв і співставив документи. 

 

Співставлення документів закінчилося невтішно для колишнього керівництва МВС. Скидалося на те, що громадян України держава просто обкрадала. Тільки хто мав від цього зиск? Коло невелике.  

 

Замовником нових голограм у 2003 році було Міністерство внутрішніх справ. Бланки документів друкував поліграф комбінат "Україна". Голограми виробляло спеціалізоване підприємство "Голографія", розташоване під Києвом у селищі Бортничі.  

 

Але самостійно жодне СП тоді не могло отримати такі умови і документи, і акцизні марки всі державні замовлення в одні руки. Значить хтось повинен був мати долю від цього. 

 

Екс-начальник департамента МВС з ресурсного забезпечення, через який йшло замовлення голограм, зі свого боку відкидає звинувачення. 

 

Василь Грицак 

І ми у служби безпеки запитували чому така велика ціна на ці голограми? Вони відповідали тому, що це голограма виконана абсолютно о всіх стандартів. І цими голограмами служба безпеки рекомендувала нам захищати наші документи.  

 

Сергій Лісанський співробітник СБУ 

Служба безопасности определена, как орган лицензирования голографической защиты, поэтому СП "Голография" занимается вопросами разработки, изготовления, ввоза и вывоза голографии. Так как эта деятельность подлежит лицензированию то СП "Голография" получала у службы безопасности лицензию.  

 

Отримання ліцензії на випуск голограм ще не означає пріоритетне право на виконання державного замовлення. Тим більше, в Україні 5 компаній мають ліцензію на виробництво голографічної продукції.  

 

Але тодішнє керівництво МВС обрало за виконавця державного замовлення саме СП "Голографія", навіть попри те, що ціни на бланки документів для людей значно зросли. 

 

Олександр Фокін 

Це було комерція в чистому вигляді. Але вона була вкрай неетична по відношенню до МВС як для органу влади і через міністерств до наших людей. 

 

Тому що над прибуток, який розраховували отримати автори цієї ідеї. Де було суттєве підвищення ціни майже в 15-ть разів ціна бланків. Це був певний комерційний розрахунок і всі вони хотіли добре заробити.  

 

СП "Голографія" входить до консорціуму ЄДАПС. Цей консорціум за часів правління Леоніда Кучми отримав виняткове право на випуск закордонних паспортів, яке теж контролював департамент ресурсного забезпечення.  

 

Колишній президент навіть підписав вигідний консорціуму указ, який був скасований Віктором Ющенком як незаконний. Проте, керівництво ЄДАПСу вважає, що їхня продукція була і є єдиною якісною з-поміж конкурентів. І ефективною. 

 

Федір Півень виконавчий директор консорціуму ЄДАПС 

Був період коли ми активно відстоювали голографічний захист, захист акцизних марок.  

 

Були опоненти, були як кажуть "зухвалі наїзди". Але життя показало, що акциз себе підтвердив, акцизні марки з голографічним захистом дали додатково 1 млрд. гривень прибутку акцизного збору. 

 

Тобто держава одержала мільярди гривень завдяки тому, що було відстояно і впроваджено.  

 

ЄДАПС переконує, що це замовлення принесло користь державі. Керівництво МВС та поліграфкомбінату "Україна" свідчать про зворотнє. Нові бланки для документів були вигідні тільки голографістам. 

 

Олександр Фокін 

Це просто фантик, де за допомогою лазерної техніки нанесені якісь малюнки . Але я бачив голографію набагато кращу, яка не відноситься до СП "Голографія" 

 

Сергій Кияниченко директор ДП "Поліграфічний комбінат "Україна" 

При проведенні аналізу в вочевидь що більше 70% вартості цієї продукції складає вартість голографічної захисної продукції. Тобто за договором 2004 року поліграфічний комбінат "Україна" з отриманих 597 млн. гривень повинен був сплатити СП "Голографія" суму більш ніж 372 млн. гривень. Це за попередніми даними.  

 

Олександр Фокін 

Сам факт, того що 70-75 % приходилось на голограму, то можна казать що це робилось на користь СП "Голографія" 

 

Таким чином, сьогодні після зміни влади виник конфлікт. З одного боку нове керівництво МВС та дирекція державного поліграф комбінату "Україна", який випускає бланки суворої звітності. З іншого колишні посадовці міністерства внутрішніх справ, які замовляли голографічний захист та виробники голограм. Збоку останніх доходить до особистих звинувачень. 

 

Василь Грицак 

Новое руководство пришло в МВД. Некомпетентное, тупое абсолютно. Издеваются просто над людьми, выгогяют. Взять хотя бы по тому блоку где я работал. Ну Фокин. Музыкант какой то, трубадур. Он теперь замеситель министра. Шевченко - человек который прошел на моё место, ничего не понимает вообще, он никогда не работал. Он работал в Академии наук.  

 

Очевидно, ціна перемоги в цій боротьбі доволі велика. Департамент ресурсного забезпечення зробив замовлень у 2004 році на суму майже 600 мільйонів гривень тільки на бланки документів суворої звітності МВС, оздоблені голограмами.  

 

Голографістам йшло до понад 70% від цієї суми. Прибуток мав бути серйозним. Це не враховуючи ще й випуск акцизних марок, які замовляв уряд Януковича та документи для митниці, прикордонників санепідемстанцій тощо.  

 

Весь голографічний захист постачало СП "Голографія". І тут виникає постать, яка весь час лобіює інтереси цього підприємства зокрема і всього консорціуму ЄДАПС загалом.  

 

Громадянин України Юрій Сидоренко. Він офіційно не має посад у консорціумі. І зрозуміло чому Юрій Сидоренко 11 років мешкає за кордоном, через те, що проти нього в Україні ще у 1994 році були порушені кримінальні справи.  

 

Федір Півень 

Сказати, що немає ніякого звязку це було б смішно не правдиво. Ви якщо займалися цими темами, читали багато статей гр-на Сидоренка, який і по голографічному захисту і по паспортизації виступав в пресі. Який публічно відстоює інтереси консорціума. Він у нас позаштатний консультант з питань по економічно корпоративному розвитку. У нього багатий закордонний досвід.  

 

 

Швейцарія. Її називають фінансовим центром Європи. Тут на берегу Женевського озера розташовані найбільші банки, інвестиційні корпорації, та міжнародні фірми. 

 

Сюди у травні 1994 року приїхав український бізнесмен Юрій Сидоренко. Тоді його в Україні звинуватили у причетності до двох справ.  

 

Перша - "справа Даміана-банку", коли Україні було нанесено збитків на суму 19 мільйонів доларів.  

 

Друга - продаж стратегічних запасів пального з резерву Міністерства оборони України. Тоді продали все пальне 200 тисяч тон і залишили військове відомство фактично без краплини авіаційного гару.  

 

В Швейцарії Сидоренко відсидів 15 місяців у тюрмі, але йому вдалося переконати місцеву владу, що видавати його Україні небезпечно для його життя в той час на одного з його однодумців був вчинений замах, іншого було вбито.  

 

Зараз Сидоренко має офіс у Женеві на другому поверсі будинку на Рю де Маланью, 245. Цього року Сидоренку вдалося домогтися через суди в Україні призупинити кримінальні справи проти нього. Але попри це, додому він вертатися не чомусь збирається керує бізнесом звідсі. 

 

Юрій Сидоренко є не просто консультантом. Він має більш близьке відношення до "Голографії" та ЄДАПСу, ніж декларують у консорціумі. 

 

При детальному розгляді інвесторів, які брали участь у створенні СП "Голографія" випливають структури, пов'язані з київськими кримінальними авторитетами на прізвисько "Череп" та "Москва". Створені ними фірми брали участь у створенні Комерційного індустріального банку, який у свою чергу є власником 80% акцій СП "Голографія" і через який проходять операції фірм, які заснував Юрій Сидоренко.  

 

Крім того, одна з бізнес-структур "Віндзор-трейдинг", яка належить безпосередньо Юрію Сидоренку, 26 жовтня 2000 року перерахувала 363 810 гривень в Міжнародний благодійний фонд сприяння економічним реформам президента.  

 

Тобто, грунт для майбутнього бізнесу Сидоренко готував заздалегідь. Далі була справа техніки вийти на потрібні зв'язки в Україні і через довірених осіб встановити потрібні контакти.  

 

У грудні 2002 року Леонід Кучма відвідав спецпідприємство "Голографія" і за кілька днів підписав указ, який фактично забезпечив компанію Юрія Сидоренка замовленням на ексклюзивний випуск голограм для акцизних марок на тютюн та алкоголь. 

 

Олександра Кужель 

Він настільки розумів сутність державного службовця , що коли вже я втручалась в систему паспортизації де знову виліз Сидоренко. Що тоді коли я почула вартість хабаря службовцям $7 млн. на впровадження цієї системи, то я зрозуміла що зупинити це неможливо.  

 

Олександра Кужель спробувала завадити впровадженню схем, які вважає корупційними. Вона вважає, що це коштувало їй посади. 

 

Олександра Кужель 

Розуміння впровадження голографії для мене це є кримінал. Бо це є небезпека держави, небезпека людей. Я заважала їм, заважала, а потім мене просто зняли. 

 

Практично за цим стояв Медведчук і Марчук, бо через раду національної Безпеки та оборони вони зводили рахунки з тими, хто стояв на шляху впровадження голографії.  

 

З таким прикриттям можна було добре працювати, навіть перебуваючи за кордоном, і створювати схеми для заробляння коштів за допомогою державних установ. 

 

Сергій Кияниченко  

"Поліграфічний комбінат "Україна" в цьому випадку є технологічним та фінансовим звеном в ланцюжку: приватна фірма, що постачає голографічнй захист , МВС, громадянин України.  

 

Ті, хто стояв за цією схемою у відповідь звинувачують директора поліграф комбінату "Україна" в тому, що він керує державним підприємством, маючи американське громадянство. 

 

Василь Грицак  

А чого ж він не росказав, громадянин Кияниченко, що він є громадянин США. Він є громадянином США я вам можу дати номер його паспорту, всі його посвідчення, де живе його дружина. Він користувався паспортом громадянина Америки, він по ньому заїжджав в Америку він з ним виїжджав.  

 

Такі твердження Василь Грицак ґрунтує на документах українського бюро "Інтерполу", де вказані номер американського соціального страхування Сергія Кияниченка та номер документу, по якому той в"їжджав у США.  

 

В Українському бюро "Інтерполу" "Закритій зоні" повідомили, що ці факти не можуть бути використані як аргумент, бо перевірка не закінчена, факт перебування Сергія Кияниченка у громадянстві США не доведений, а інформація є службовою.  

 

 

Там взагалі здивувалися, як матеріали потрапили в пресу іщо ними хтось оперує як доказами. Сам Кияниченко каже, що не має громадянства Америки там живе його дружина, чого він не приховує.  

 

Сергій Кияниченко  

Я не буду здивований тим, якщо ці наклепи завтра будуть збільшуватись.  

 

"Американський" аргумент, очевидно єдиний, яким відповідає на звинувачення Юрій Сидоренко і люди, які були пов"язані з ним бізнес-інтересами.  

 

"Закрита зона" звернулася до нього з проханням висловити свою позицію і щодо діяльності "Голографії", і щодо бізнес-партнерів: чи підтверджує він спільні справи з людьми, яких називають кримінальними авторитетами в матеріалах МВС.  

 

Спочатку Сидоренко погодився, потім переніс термін і врешті решт надіслав листа, в якому відмовився від зустрічі зі знімальною групою. 

 

Ми все одно приїхали в Женеву. Зателефонували Юрію Сидоренку і вчергове запропонували йому висловити свою позицію і відповісти на наші запитання. Юрій Григорович знову відмовився послався на рекомендацію адвокатів не давати інтервю через судовий позов в США контрольованого ним концерну ЄДАПС проти Сергія Кияниченка. 

 

Загалом, підсумовуючи вищенаведене, структура афери, яка починаючи з 2003 року вилучила з кишень громадян України не одну сотню мільйонів гривень виглядала таким чином.  

 

На українському ринку виготовлення бланків суворої звітності монополістами є МВС, поліграфкомбінат "Україна" і Спеціалізоване підприємство "Голографія".  

 

Замовлення робить Міністерство внутрішніх справ від імені держави державному ж підприємству "Поліграфкомбінат "Україна" на виготовлення партії бланків суворої звітності - усього 22-ва найменування.  

 

Поліграфісти, у свою чергу, роблять замовлення ООО СП "Голографія" на виготовлення захисних елементів. Фактично, державні кошти з МВС через поліграфкомбінат "Україна" майже законним шляхом перетікають в приватне підприємство "Голографія".  

 

І все було б добре , якби з приходом нових голографістів, ціна на друк бланків в 2003 і 2004 роках не зросла майже у 18 разів . Тобто прибуток від такої спільної комерції склав 1800 процентів. Три чверті від цих коштів пішли у приватне підприємство СП "Голографія" за виготовлення яскравих наліпок. 

 

Олександра Кужель  

Що за цей час втратила держава? Кожен рік 800 мільйонів доларів, які не пішли на розвиток підприємства, а були вийняті з кишені громадян і пішли в СП "Голографія" і тим хто біля них був.  

 

Олександр Фокін  

Всі ті хто приймав рішення я скажу і винні, бо ідея, нажаль, виконувалась. Але я скажу чесно, що ті люди не розраховували, що вони програють вибори. Вони думали що все буде шито-крито.  

 

Після зміни влади, ситуація вже змінилася. Сьогодні дія схеми по викачуванню коштів з держави припинена.  

 

Олександр Фокін 

Ми не продаємо людям зараз ці бланки по тій ціні, по якій домовилось продавати попереднє керівництво МВС. 

 

То вже зараз генеральна прокуратура розслідує ці справи і я думаю, що вона доведе і кримінальну суть. І наші структури розбиралися. Але на цей час рішення ще не прийнято і я не можу про це говорити. Тому що це не закінчена справа.  

 

Зараз Міністерство внутрішніх справ має намір оголосити новий конкурс на виробництво голографічного захисту документів суворої звітності. Бо те, що захист цих бланків забезпечує компанія, за якою стоять люди із сумнівною репутацією та сумнівні капітали, може створювати пряму загрозу безпеки держави. 

 

"Ця історія насправді була типова такі схеми застосовувались і в інших галузях. В цьому випадку громадяни України майже 2 роки зі своїх кишень забезпечували інтереси приватних осіб та зацікавлених державних посадовців.  

 

Сотні мільйонів гривень стільки коштували країні ці зв"язки. І ще невідомо як все це відгукнеться.  

 

Подібні історії були можливі у державі, де афери були таким самим звичним явищем, як, наприклад, футбольний матч. Тепер є шанс щось змінити.  

 

Мільйони громадян і далі отримуватимуть посвідчення водія, техпаспорти на машини, рахунки дозволи, купуватимуть продукцію з акцизними марками, які захищені голограмами.  

 

І справа не тільки в тому, скільки ці папери коштують в гривнях. Є речі, які для керівництва країни повинні бути важливішими за гроші.  

Это интересно:
2. Туры в Карпаты, Египет, Чехию , большой выбор предложений и цен... порадует Ваш кошелёк.
новости по тэгу: Политика
Автор: Володимир Арє'в, "Закрита зона"
Источник: http://pravda.com.ua
<< Предыдущая
Україна отримає ринковий статус як і планувалося....
Следующая >>
Всемирный экономический форум предложил Ющенко 10...

ТОП 10: самые читаемые статьи
      Все туры Украины
      Горящие путёвки
      Покупка, продажа
      оренда жилья
      Продажа покупка
      автомобилей
      Каталог готелей
      гостиницы
      Поиск работы
      трудоустройство
      загрузка...
      Туры в Карпаты
      Туры в Карпаты

      Вуйко 2*
      от 700 грн. на двоих

      Кафе на 30 мест, мангал, хранение багажа, Wi-Fi, стирка и утюжка одежды, автостоянка на 15 авто.
      Туры в Карпаты

      Коттедж SHULC
      от 840 грн. на двоих

      Пятиэтажный коттедж усадьбы «SHULC» находится в 300 метрах от первого подъемника ТРК «Буковель» в с. Поляница.
      Туры в Карпаты

      Затишок 1*
      от 1015 грн. на двоих

      2, 3-местные номера со всеми удобствами и номера-«люкс» (с ТВ). На территории базы есть горнолыжный подъемник.
      Туры в Карпаты

      Эрней Лаз 3*
      от 1295 грн. на двоих

      Современный интерьер, комфорт и карпатское гостеприимство - все это делает отдых гостей поистине незабываемым.