19 Января 2016
Советский Союз - затянувшийся на 70 лет фильм ужасов.
19 Января 2016
Как мы будем жить после всего, что натворили в Украине? - российский поэт Игорь Иртеньев
02 Сентября 2015
США ввели новые санкции в отношении России
27 Августа 2015
Президент прогнозирует экономический рост в ближайшие месяцы
26 Августа 2015
В Донецке ускоренными темпами мобилизуется группировка войск
26 Августа 2015
Российская валюта слабеет на глазах.
08 Мая 2015
Антимонопольный комитет обязал аптеки снизить цены на лекарства




Афера Азарова на 280 мільйонів гривень, або як розкрадають бюджетні кошти

Афера Азарова на 280 мільйонів гривень, або як розкрадають бюджетні кошти

03 Сентября 2012

Ця історія може стати основою кримінального злочину, скоюваного прем’єр-міністром Миколою Азаровим. Це демонстрація того, наскільки цинічно під час кризи розтринькуються колосальні бюджетні кошти. Всупереч усім висновкам експертів, всупереч позиції профільних міністерств… Це демонстрація того, що міністри Кабміну стали тихими й покірними спостерігачами божевільних дій керівництва, яке ігнорує всі правила, регламенти й пристойність, якщо видно профіт… 

 

Три тижні тому в розпорядження DT.UA від наших джерел у Кабміні ми отримали інформацію про те, що Кабінет міністрів готує масштабну закупівлю широкої номенклатури матеріальних цінностей медичного призначення. Ініціатор закупівлі — МНС: лист про необхідність терміново заповнити засіки Батьківщини — Держрезерв — підписаний Віктором Балогою. Поцікавилися сумою закупівлі. Виявилося — 280 млн. грн. у цінах 2010 року. Така величезна сума витрат викликала подив. Але сенсаційною цю інформацію зробив офіційний висновок МОЗ — уся номенклатура цінностей, яку вирішив купити Балога, є в Держрезерві у повному обсязі — була закуплена 2010 року і жодного разу зі складів Держрезерву не була затребувана. 

 

Рішення Кабміну про виділення коштів мало ухвалюватися буквально на найближчому засіданні уряду 22 серпня. Щоб дізнатися, на яких підставах уряд зібрався витрачати шалені гроші на закупівлю непотрібних речей, ми провели своє невеличке розслідування. І насамперед озброїлися документами. 

 

Офіційним початком цього скромного ґешефту став лист п. Балоги прем’єру М.Азарову від 27 червня, який є в розпорядженні DT.UA. Цитуємо: 

 

«Протягом останніх років у світі виникають епідемії небезпечних інфекційних хвороб, які за масштабом і наслідками досягають рівня надзвичайних ситуацій.  

 

Однак у державному резерві не передбачено в необхідному обсязі запасу засобів медичного призначення… 

 

МНС вважає за необхідне створити в державному резерві запаси засобів медичного призначення, зокрема: 

 

— дихальні апарати для немовлят — 3 тис. комплектів; 

 

— набір інтубаційних трубок — 20 тис. комплектів; 

 

— маска киснева — 

43 тис. шт.; 

 

— рукавиці латексні стерильні — 500 тис. пар; 

 

— термометри медичні — 142 тис. шт.; 

 

— системи для інфузії одноразові — 2,5 млн. шт.; 

 

— шприци одноразові 2 мл — 3 млн. шт.; 

 

— шприци одноразові 5 мл. — 5 млн. шт.; 

 

— шприци одноразові 10 мл — 800 тис. шт.; 

 

— шприци одноразові 20 мл — 220 тис. шт.; 

 

— марля медична — 

12,8 млн. метрів; 

 

— бинт марлевий нестерильний — 40 млн. шт.; 

 

— вата медична нестерильна — 750 тонн; 

 

— маски медичні одноразові — 25 млн. шт.; 

 

— катетери для санації трахеї — 40 тис. комплектів». 

 

Отже, міністр МНС звернувся до прем’єр-міністра Азарова з проханням підтримати ініціативу про закупівлю в космічних масштабах вказаних вище виробів.  

 

І 4 липня (з небаченою швидкістю для Кабміну при розгляді фінансових питань) Микола Янович дав доручення всім відповідальним міністрам: економіки — Порошенку, фінансів — Колобову, охорони здоров’я — Богатирьовій, МНС — Балозі; керівникові Держрезерву — Лелюку, першому віце-прем’єру — Хорошковському — «прошу розглянути й у встановленому порядку внести погоджені пропозиції Кабінету міністрів».  

 

7 серпня Міністерство економічного розвитку надсилає лист у секретаріат Кабміну про хід виконання доручення. Держрезерв підготував проект постанови уряду про виділення коштів на закупівлю, однак цей проект з усіх міністерств погодило без зауважень тільки МНС. Мінекономіки підписало із зауваженнями, а Мінфін і МОЗ погоджувати проект постанови взагалі відмовилися! У першого немає коштів, про причини другого — нижче. Звісно, без цих погоджень проект не можна передати в Мін’юст на експертизу і не можна виносити на розгляд Кабміну. 

 

Здавалося б, питання вичерпано. Внесену пропозицію, яку не погоджено з відповідальними міністерствами, мають зняти з порядку денного. Але Микола Янович виявляє надзвичайну наполегливість — 8 серпня він дає нове доручення: «Прошу невідкладно забезпечити виконання доручення від 4.07.2012…» Що значить «забезпечити»? У перекладі з бюрократичної це означає підписати якомога швидше. Тобто, отримавши відмову всіх міністерств, окрім МНС, Азаров спробував навіщось пробити цю постанову навіть усупереч їхній позиції. І головне: чомусь прем’єр не взяв до уваги позиції профільного міністерства — Міністерства охорони здоров’я — у питанні забезпечення Держрезерву медичними виробами. Можливо, вимогливість Азарова пояснюється тупістю й лінощами в підлеглих міністерствах? Можливо, Азаров і МНС передбачають якісь інфекційні загрози, про які знають тільки фахівці? Можливо, закупівля мільйонів медичних виробів у Держрезерв розумна перестраховка? 

 

Але 9 серпня МОЗ надав Азарову аргументований висновок, який розбиває всі ці доводи:  

 

«…01.08.2012 проведено нараду з участю фахівців апарату МОЗ (відділу екстреної медицини та медицини катастроф, управління громадського здоров’я), Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, головних позаштатних фахівців МОЗ за спеціальностями «медицина невідкладних станів», «інфекційні хвороби», «токсикологія», «бактеріологія», «загальна гігієна» щодо внесення пропозицій про збільшення обсягу резервів матеріальних цінностей медпризначення для надзвичайних ситуацій... 

 

Дійшли одностайного висновку: 

 

1) діюча номенклатура та обсяги запасів матеріальних цінностей Держрезерву враховують практичну потребу… для ефективного та адекватного подолання медико-санітарних наслідків надзвичайних ситуацій державного рівня; 

 

2) перелічені в листі МНС найменування матеріальних цінностей у скороченому вигляді дублюють номенклатуру, визначену постановою, запропонована кількість — необґрунтовано перевищує встановлену постановою норму; 

 

3) збільшення обсягів лікарських засобів і виробів медичного призначення в Державному резерві є необґрунтованим і безпідставним. 

 

З урахуванням вищевикладеного, Мінздоров’я вважає недоцільним створення в Державному резерві додаткового обсягу матеріальних цінностей медичного призначення». 

 

Що ж робить прем’єр-міністр, отримавши таку вичерпну відповідь від Мінздоров’я? Викидає у сміттєвий кошик «хотілки»? Та ні. 16 серпня Юрій Аністратенко (перший заступник глави секретаріату Кабміну) — довірена особа Азарова з усіх питань, які особисто турбують прем’єра, подає своєму шефу доповідну, де зазначено, що в Мінздоров’я є зауваження, що проект постанови не узгоджено. Але пропозиція вноситься парадоксальна: «Прошу провести нараду в секретаріаті Кабміну у зв’язку із затримкою виконання резолюції прем’єр-міністра України від 4 липня 2010 року». І Азаров таку пропозицію, хоч як дивно, підтримує. 16 серпня проводять нараду. Ця ситуація набуває широкого резонансу, а DT.UA отримує матеріали.  

 

Тому наше видання 16 серпня звернулося до міністра МНС Віктора Балоги, який перебуває у передвиборній відпустці, по коментар стосовно ситуації. Але цікавили нас не тільки спонукальні мотиви написання листа, а й ким він був підписаний: адже під листом від 27 червня 2012 р., який започаткував усю історію, стоїть факсиміле Віктора Балоги.  

 

У першій телефонній розмові з редактором DT.UA Віктор Іванович заявив, що вперше чує про такий лист і про подальше узгодження його міністерством проекту постанови про закупівлю медичних виробів для Держрезерву. Балога пообіцяв розібратися. І, мабуть, розібрався. Бо наступного дня відкликав і свій лист на ім’я Азарова від 27.06.2012 р., і те єдине міністерське узгодження проекту закупівлі, яке було в архіві організаторів схеми. Формулювання відкликання обох документів: «У зв’язку з об’єктивними складнощами, які виникли під час вирішення питань, порушених у листах МНС від 27.06.2012 р. №01-6079/05 і від 13.07.2012 р. №01-6643/212, вважаємо за доцільне зняти їх із розгляду і відкликаємо вищезгадані листи».  

 

І знову, здавалося б, питання вичерпане: Балога відкликав листи, на яких і ґрунтувалася вся схема. Але виявилося — здалося. Понад те, виникли нові запитання. Віктор Балога фактично за ніч відкликав основні документи. Але як вони виникли? Його факсиміле скористалися без відома власника, і це — підробка? Балога з самого початку був зацікавлений у «темі», й преса його «злякала»? Чи Віктор Іванович, відгукнувшись на чиєсь сановне й зацікавлене прохання, дозволив поставити факсиміле під текстом листа? 

 

У зв’язку із цим DT.UA надіслало міністру МНС такі запитання: 

 

1. Чи було підроблене Ваше факсиміле під листом МНС про закупівлю в Держрезерві медичних виробів на 280 млн.гривень, чи це справжній підпис? 2. Якщо підпис справжній, то які були підстави для такої закупівлі й чим обґрунтоване його відкликання згодом? 3. Якщо факсиміле підробне, то хто це зробив? Хто притягнутий до відповідальності? Чи звернулися Ви в правоохоронні органи для з’ясування обставин розкрадання та використання факсиміле?  

 

Віктор Балога відреагував таким чином

 

«Шановний пане Юрій! Радий, що журналісти допомагають робити владу відкритою. В даному випадку вдячний Мостовій Ю., яка сказала, що є таке непорозуміння між урядовцями в питанні підготовки документів. Це послужило основою для відклику документів з КМ. Мене турбує сьогодні друге, а чому Вам не допомогти реально реалізувати прийняте рішення ВР і КМ, за яким має відбутися будівництво системи 112 в Україні? Гроші є на рахунку МНС, а відомство їх не може використати за призначенням. Йде блокування. А це безпека всієї держави. А все інше від лукавого: хто за ким стоїть, де в кого які інтереси не до цього епізоду... В деталі не буду вдаватись, незалежно від характеру Вашого бачення (бо на сьогодні ще є формально міністром). Дякую, якщо найду порозуміння». 

 

Чітких відповідей на поставлені нами запитання Балога не дав. Однак Віктор Іванович вчинив досить далекоглядно. Якщо жодне з міністерств не узгоджує постанову, крім нього, то за можливі скандальні наслідки відповідає одна людина — він сам!  

 

Зізнатися, ми в редакції вважали, що, отримавши відмову від усіх міністерств, секретаріатові Кабміну доведеться визнати очевидне — доручення прем’єра виконати не вдалося. Приймати постанову, з одного боку, без листа Балоги, а з другого — без узгодження міністерств, зрозуміло, не можна. «Но волки решили иначе...» Як повідомило джерело DT.UA, 29 серпня на засіданні Кабміну Микола Азаров поставив на голосування проект постанови, внесений Лелюком, про закупівлі все тих-таки медичних виробів у Держрезерв! Без будь-якого обговорення! Без узгодження профільних міністерств, які, очевидно, мають намір зібрати заднім числом! «Заперечення є? Заперечень немає. Прийнято». І слухняні його волі міністри змовчали. Бо вже ні в кого не залишалося сумнівів у тому, хто переймається наповненням Держрезерву другим шаром рукавичок, шприців та катетерів.  

 

«Таміфлю», кажете? «Папереднікі», кажете?  

 

Постанова уряду, прийнята всупереч законам і здоровому глузду, ще не вийшла. Куди ж її без узгоджень? Але ж бувають різні методи впливу на міністерства. У тому числі й на Мінздоров’я... Однак, якщо в країні ще є влада, ганебну постанову Азарова буде скасовано президентом та прокуратурою. А якщо в країні є суспільство, то ті, кому уряд затримує виплати, відреагують у міру своєї громадянської самосвідомості. А міністри, котрі проголосували за негідну постанову, хоча б попросять вибачення у громадян за те свавілля, яке коїться з їхньої мовчазної згоди.  

 

Недавно Микола Азаров сказав: «З такими гальмівними чиновниками в України немає шансів вийти на європейський рівень». Мудра все-таки людина. 

Это интересно:
2. Туры в Карпаты, Египет, Чехию , большой выбор предложений и цен... порадует Ваш кошелёк.
новости по тэгу: коррупция в Украине
Источник: http://dt.ua/
<< Предыдущая
В защите Тимошенко уверены, что она выиграет суд...
Следующая >>
Журналист: Власть нас прослушивала перед акцией...

ТОП 10: самые читаемые статьи

      Почитать еще:

      Все туры Украины
      Горящие путёвки
      Покупка, продажа
      оренда жилья
      Продажа покупка
      автомобилей
      Каталог готелей
      гостиницы
      Поиск работы
      трудоустройство
      загрузка...
      Туры в Карпаты
      Туры в Карпаты

      Вуйко 2*
      от 700 грн. на двоих

      Кафе на 30 мест, мангал, хранение багажа, Wi-Fi, стирка и утюжка одежды, автостоянка на 15 авто.
      Туры в Карпаты

      Коттедж SHULC
      от 840 грн. на двоих

      Пятиэтажный коттедж усадьбы «SHULC» находится в 300 метрах от первого подъемника ТРК «Буковель» в с. Поляница.
      Туры в Карпаты

      Затишок 1*
      от 1015 грн. на двоих

      2, 3-местные номера со всеми удобствами и номера-«люкс» (с ТВ). На территории базы есть горнолыжный подъемник.
      Туры в Карпаты

      Эрней Лаз 3*
      от 1295 грн. на двоих

      Современный интерьер, комфорт и карпатское гостеприимство - все это делает отдых гостей поистине незабываемым.